Okrašlovací spolek města Prostějova

Okrašlovací spolek města Prostějova na návštěvě ve Znojmě
Publikováno: Tuesday, 29.05. 2012 - 23:55:28
Téma: UNITED-NUKE

Okrašlovací spolek ve Znojmě pozval zástupce OS Prostějov na svoji tradiční akci „Ocenění Okrašlovacího spolku“. Akce konané 24.5.2012 ve Znojemské Besedě se za Prostějovský OS zúčastnil místopředseda Jiří Svatoš a člen JUDr. Josef Augustin s partnerkou.

Úvodem se ujal slova předseda spolku pan Otto Bouda, který přivítal všechny zúčastněné a předal slovo svému předchůdci panu MUDr. Lubomíru Černoškovi. Ten ve svém projevu postupně ocenil a předal ceny vybraným osobnostem, které se v roce 2011 nebo i za delší období významně podíleli na kulturních a společenských aktivitách v regionu. Oceněn byl pan Alexander Walter za celoživotní tvorbu v oboru keramiky a sochařství, pan František Horák za dlouholetou práci pro kostel sv. Jakuba v Konicích, pan Antonín Valena za organizování výstav betlémů a květin v Loucké bazilice a Ing. Jakub Jiral, in memoriam, za mnohaletou činnost jednatele Zalesňovacího a okrašlovacího spolku ve Znojmě. Ocenění převzal jeho vnuk Jaroslav Jiral.
Po zhruba hodinové oficiální části následovala diskuze o činnosti obou spolků. Jiří Svatoš přednesl zdravici a informoval o činnosti OS v Prostějově, jeho vystoupení doplnil JUDr. Augustin. Předseda Znojemského OS se poté rozhovořil o činnosti spolku. Ve své podstatě je činnost obou spolků shodná, nicméně existují určité odlišnosti. Zatímco Znojemský OS je velkým oponentem města a prosadil např. dlažbu na náměstí místo původního plánu betonových ploch, prostějovský OS s městem spolupracuje a snaží se hledat místa, kam město „nedohlédne“ a to jak v oblasti zeleně, tak i společenské a kulturní. Dalším rozdílem je, že prostějovský OS pořádá též řadu velkých „odpoledních“ akcí pro širokou veřejnost (koncerty a společenské akce), znojemský OS zase čistí studánky, stará se o lesopark, obnovuje, renovuje a doplňuje lavičky u přírodních markant, obnovuje historické kameny a další monumenty, označuje domy význačných osobností atd. Je to činnost, která je spíše nenápadná, dle mého názoru však velice přínosná. Jiná je též živelnost a zapojení členů. V Prostějově se členská základna schází pravidelně 1x ročně, přičemž rekapituluje činnost a spolek doslova aktivně „táhne“ jen pár lidí, ve Znojmě se členská základna schází se železnou pravidelností každých 14 dní, a to jak při jednotlivých akcích nebo na častých poznávacích výletech OS, tak v restauraci „u piva“, kde se společně řeší aktuální potřeby a další plány.
V závěru se zástupci obou okrašlovacích spolků domluvili na návštěvě Prostějova na připravované akci v měsíci září tohoto roku.

Jiří Svatoš, místopředseda OS Prostějov

Fotky ze setkání najdete zde.

Tento článek si můžete přečíst na webu Okrašlovací spolek města Prostějova

Tento článek najdete na adrese: